Seg Dag och Komprimering

October 13, 2014

Ja, vad ska man säga? Idag har det jobbats, försökt jobba inför morgondagens jobb. Jobbat med gårdagens jobb. Jag tidsreser genom jobb.
Förutom det har dagen varit ganska seg. Börjat bli riktigt förkyld vilket är perfekt timing när man har svinmycket att göra och absolut inte får bli sjuk.

För att få denna sega dag att kännas (relativt) mindre seg bjuder jag på detta sega klipp i super seg slow motion från Jacob och Katie Schwarz som dem, precis som jag, brukar hänga på REDuser.
Klippet är inte segt på riktigt, men det är 1000 FPS i 4K filmade med Phantom FLEX 4K. Riktigt vackert.

Undvik all text under detta om du inte känner att du brinner för codecs, exportering av videor och tekniskt mumbo-jumbo.

För att snacka teknik, i en tråd på REDuser diskuterades det senast hur man bäst ska ladda upp material till YouTube och Vimeo för att få ett så bra resultat som möjligt.
De som är insatta vet att kvalitén/codecen/inställningarna YouTube och Vimeo vill att man laddar upp i inte är de bästa, det är ofta H264 med typ 8 mbit/s vilket är ganska kasst.
Det Jacob och Katie (och många fler menade) är att den bästa inställningen att exportera för YouTube eller Vimeo är den bästa du kan exportera. Alltså, ju mindre komprimerat materialet är, desto mindre skadar de komprimeringar du har gjort materialet när YouTube eller Vimeo sedan komprimerar det en andra gång.
Jacob och Katie berättade att de alltid exporterar sina videons i ProRes 4444, vilket man kan tycka är overkill (det kan ta 4-10 timmar att ladda upp en 5 minuter video beroende på ens internet), men resultatet är, som man kan skåda i videon, väldigt vackert.
Varför föreslår då YouTube och Vimeo mer komprimerade, sämre inställningar för videos? För filerna är mindre och det tar mindre av deras bandbredd när du laddar upp. Det är värdefullt och de slipper helst.

Anledningen varför detta tekniska snack kom upp är för att vi testar lite olika komprimeringar för videos just nu. Förlåt. Vet att det lätt blir otroligt tråkigt för den som inte trycker tröjor med “ProRes” eller “XAVC” skrivna på bröstet.

Godnatt!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply